Vlooien bestrijding bij de kat

Hoe ik als kattentrimmer kan helpen

Vlooien vormen een veelvoorkomend probleem bij katten en kunnen zowel voor je kat als voor jou als eigenaar flink wat overlast geven. Ze kunnen jeuk, huidirritatie en zelfs allergische reacties veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien eitjes leggen in je huis, waardoor het probleem zich blijft herhalen. Als kattentrimmer ben ik deskundig op het gebied van vachtverzorging en kan ik je helpen de vlooien(plaag) onder controle te krijgen. In dit artikel lees je wat ik voor jou en je kat kan betekenen en wat je thuis kunt doen om vlooien te bestrijden.

Waarom een professionele kattentrimmer inschakelen?

  • Deskundigheid: Ik ben gespecialiseerd in de vachtverzorging van katten en heb ruime ervaring met het opsporen en behandelen van vlooien.
  • Veiligheid: Ik weet hoe ik op een veilige manier de vlooienbehandeling kan toepassen, zonder onnodige stress voor je kat.
  • Advies op maat: Naast de behandeling van je kat, geef ik je graag advies over welke maatregelen je thuis kunt nemen om de vlooiencyclus te doorbreken.

Wat ik kan doen tijdens een trimsessie:

Kammen, kammen, kammen:
Eerst kam ik de vacht door met een gewone kam, zodat alle klitten uit de vacht zijn. Daarna ga ik verder met een speciale vlooienkam. Daarmee kam ik de vacht van je kat nauwkeurig door. Hierbij verwijder ik levende vlooien en vlooienpoepjes (kleine zwarte puntjes) uit de vacht. Hoewel dit een goede manier is om het aantal vlooien drastisch te verminderen, kan ik nooit garanderen dat je kat na één behandeling volledig vlooienvrij is. Vlooien leggen eitjes die snel uitkomen, dus het is belangrijk ook thuis maatregelen te nemen.

Ik kan je kat behandelen met een pipet in de nek of met een pilletje. Ik gebruik meestal:

  • Amflee Combo Pipet: Dit middel bevat twee werkzame stoffen, namelijk Fipronil en S-Methopreen. Fipronil doodt de volwassen vlooien en S-Methopreen voorkomt de ontwikkeling van nieuwe vlooien door de eitjes en larven onschadelijk te maken.
  • AdTab Tabletten: Deze tabletten bevatten Lotilaner, een werkzame stof die vlooien bestrijdt door het zenuwstelsel van de vlo te verstoren.
    Soms kan het raadzaam zijn om beide middelen te combineren, zeker als je te maken hebt met een ernstige of langdurige vlooienplaag.

Weerstand bij vlooien

Helaas komt het steeds vaker voor dat vlooien resistent raken tegen bepaalde anti-vlooienmiddelen. Dit betekent dat een middel niet altijd 100% effectief zal zijn. Door middel van de juiste combinatie van producten (en de juiste dosering) is de kans op succes wel aanzienlijk groter. Bovendien is het belangrijk dat zowel je kat als je omgeving (huis) behandeld worden. En dat je het blijft herhalen.

Amflee combo

Amflee combo cat pipet tegen vlooien

Nail Caps plaatsen

Sommige katten krijgen erg veel jeuk van vlooien. Ze krabben de huid helemaal kapot. Om dit te voorkomen, kan ik Nail Caps over de nagels plakken. Dat zijn een soort zachte dopjes over de nagels, waar je kat verder weinig last van heeft. Je kat kan zijn huid dan niet meer tot bloedens toe open krabben, maar nog wel natuurlijk blijven bewegen. Het plaatsen van Nail Caps op de achterpoten kost 15 euro extra, en het blijft ongeveer 4 tot 8 weken zitten.

Wat kun je thuis doen?

  • Omgevingsspray met Dimeticon
    Ik adviseer een spray met Dimeticon, zoals Demethycare Spray van Beaphar. Dit middel is niet giftig en niet schadelijk voor mens en dier. Dimeticon vormt een laagje om de vlooien en eitjes, zodat ze niet meer kunnen ademhalen en uiteindelijk sterven.Stofzuigen
    Stofzuig regelmatig (bij voorkeur elke dag) je vloeren, tapijten en meubels. Vergeet niet meteen na het stofzuigen de stofzuigerzak of het reservoir te legen, bij voorkeur buiten in de container.Schoonmaken
    Was kussens, dekentjes en eventuele manden op minimaal 60 graden, zodat eitjes en larven gedood worden.Herhaal de behandeling
  • Je krijgt een vlooienkammetje van me mee, zodat je de vacht van de kat kunt blijven controleren op vlooien.
  • Geef na een maand weer opnieuw een pipet of pilletje. Vlooieneitjes kunnen wel tot enkele weken later uitkomen. Het is daarom belangrijk om de behandeling (zowel bij je kat als in huis) consequent te herhalen volgens de aanwijzingen op de verpakking van de middelen.
  • Houd ook regelmatig in de gaten of je kat weer jeuk heeft of of je nieuwe vlooien in de vacht ziet.

Waarom kiezen voor jouw kattentrimmer?

  • Jarenlange ervaring: Ik heb talloze katten behandeld en weet precies hoe ik het voor jouw kat zo prettig mogelijk kan laten verlopen.
  • Persoonlijke aanpak: Geen enkele kat is hetzelfde; ik kijk altijd naar de specifieke situatie, de conditie van de vacht en de aard van de vlooienbesmetting.
  • Kwalitatieve producten: Ik werk uitsluitend met bewezen effectieve en veilige producten, zoals Amflee Combo, AdTab en een omgevingsspray met Dimeticon.
  • Advies en nazorg: Na de behandeling sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden en eventueel vervolgadvies te geven.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?
Neem gerust contact op. Ik help je graag om jouw kat weer comfortabel en zo vlo-vrij mogelijk te maken. Door samen te werken en zowel de kat als de omgeving goed te behandelen, kunnen we de kans op een herbesmetting aanzienlijk verkleinen. Jouw kat verdient het beste – en dat bied ik graag!

Tarieven voor de vlooienbehandeling

Een normale trimbehandeling kost €55. Daarbovenop reken ik €15 voor de extra tijd die nodig is voor het opsporen, verwijderen en behandelen van de vlooien. Dit bedrag is inclusief de kosten voor het vlooienmiddel (een pipetje in de nek of een pilletje). En je krijgt ook een vlooienkammetje mee naar huis. Wil je extra pipetjes, tabletten of omgevingsspray voor thuisgebruik aanschaffen, dan kan dit ook bij mij. Ik adviseer je graag over welke producten het beste passen bij jouw situatie.

Is wassen van de kat nodig?

In de meeste gevallen is een wasbeurt bij een vlooienbesmetting niet nodig. De anti-vlooienmiddelen en het grondig uitkammen met een vlooienkam zijn doorgaans voldoende om je kat te helpen. Daarnaast kan een wasbeurt voor katten erg stressvol zijn, vooral wanneer ze niet gewend zijn aan water en/of de fohn. Veel katten raken in paniek of worden angstig, wat het wassen en/of drogen bemoeilijkt. En vaak levert het weinig extra op in de bestrijding van vlooien. Daarom adviseer ik om je kat niet te wassen, tenzij er een specifieke medische reden voor is of wanneer je dierenarts het aanbeveelt.